tisdag, juni 10, 2008

Rabarber

Det har varit en stund igen. Emellan allt arbete och andra obligatoriska uppgifter i vardagen så måste man då och då få lite plats för socialliv, utanför cyberrymden. Och jo, även jag har sådant.

Sommaren är här och så är även den första skörden av mina favoritprodukten från moder jord - rabarber. Vi har några stora plantor på mors bakgård och några ännu större utanför storebroders dörr. Jag blev rätt så entusiastisk i mitt plockande så på lördag förmiddag hade vi ca. sju plastpåsar fullpackade med rensad rabarber i köket och funderade vad vi skulle göra av allt. Rabarberpaj och -kräm hör till storfavoriterna, men en påse rensad rabarber räcker till ett årslager av de två slutprodukterna. Så vi bestämde oss för att göra saft för hela slanten. Problemet ligger nämligen i det att det inte räcker mer än nån vecka förrän det finns lika mycket råvara till att plockas.

Så hela veckoslutet gick till att, med mors Saft-Maja, koka saft i stora mängder. Och efter ett veckoslut av kokande finns det en hel del rabarbersaft. Vi räknade det till ungefär 10 liter som dessutom skall spedas ut med 2/3 vatten. Därför har vi varit lite givmilda med utdelningen av den varan. Tar den slut så kan man, som sagt, laga mera om någon vecka.

Det var ganska skönt och lugnande att hålla på med det där också. Först fick man stå i solen en tid och riva upp rabarbern och sedan skära bort bladet och rotändan. Efteråt fick man skära skälkarna i mindre bitar och sedan följa med när saften kokades ur dem. Lite så där gammaldagskänsla - fridfullt och "back to basics". Somrigt i vilket fall som helst och allt dessutom så gjordes allt med en otrolig doft a rabarber runt en hela tiden.

Borde man experimentera med att göra rabarbervin?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad tycker du?