tisdag, maj 06, 2008

Bad Dancing Kock

...ta rubriken hur ni vill. Egentligen är uttrycket i plural och sista ordet skriva med ett C i början, inte ett K, men jag antog att personalen på Blogspot inte skulle vara hemskt övertygade av rubriken, efterssom de högsta antagligen (amerikaner som de säkert är) förstår ett ord av inlägget.

Jo, uttrycket (B.D.K. i all korthet) kommer från en av brädspelsklubben Eftersvetts sammankomster. Dessa sammankomster brukar ofta leda till att nån/några nya uttryck blir myntade, så som "Now I know Kung Fu", "Ride m' Croikey" och "...mera skatter! Det tycker folket om!" - många av vilka är helt oförståeliga och totalt poänglösa ifall man inte varit på plats och förstår kontexten - insidejokes helt enkelt. BDC är i vilket fall som helst jag och min bror som skulle laga middag, under en av sammankomsterna, till musiken av Black Eyed Peas. Självklart började höftena vicka etc. men inte så farligt graciöst efterssom varken jag eller broder Mosse är värst bra på det där dansande. Från det kom alltså uttrycket BDC (dåligt dansande kockar). Tyvärr så hörde en del av församlingen (inget personligt. Jan, jag berättar inte att det var du) lite fel och trodde det hette B.T.C. (tasting istället för dancing) men jag vill här och nu (och tidigare på X3M:s community) officiellt meddela att smak har inget med saken att göra (kockarna alltså, inte självaste maten).

I vilket fall som helst - någon dag skulle det vara bra att komma till poängen och försöka minska på antalet parenteser, så vi kan ju försöka med det nu genast.
Jag tycker om att kocka (igen en parentes - hädanefter önskar jag att ni inte tänker på ordet som börjar på bokstaven C, utan jag menar faktiskt riktigt hederlig gammaldags matlagning) och jag tycker om att mixtra till det lite i köket - experimentera lite och prova mig fram till nya maträtter. Då skulle de ju vara helt bra att skriva recept på det man gör, så ifall man skulle råka göra nåt bra så skulle man minnas vad man gjort. Jag är dock inte värst bra på att skriva recept, så de ser lite annorlunda ut. Jag tänkte nu demonstrera för er ett av mina nyaste recept och jag vill på förhand varna att ni inte skall använda er av mitt recept för, trots att maten blev god, så har jag ingen aning om proportionerna så tänk efter före ni gör...

Det första receptet är från den svenska receptsajten som enkelt och simpelt kallas recept.org.


Chili con carne
4 Portioner

2 cn Naturella vita bönor; -avrunnen vikt för 2 burkar -är ca 265 g
320 g Nötfärs
4 tsk Flytande margarin
2 Gul lök; hackade
1 Grön paprika
1 Röd paprika
1 Vitlöksklyfta; ev det dubbla
400 g Hela tomater på burk
1 Buljongtärning
2 msk Soja
1 ml Lagerblad
1/2 tsk Kumminfrön; stötta eller -krossade
1 tsk Oregano
1 tsk Chilipulver; ev något mer

Fräs den hackade löken i matfettet. Lägg i den urkärnade grovt skurna paprikan. Fräs alltsammans några minuter. Höj värmen och lägg i köttfärsen. Mosa sönder den med en trägaffel och fräs under omrörning. Tillsätt tomaterna, grovt skurna, och den finhackade eller pressade vitlöken. Smula i buljongtärniningen och rör i soja. Lägg i lagerbladet och blanda i kryddorna. Låt allt koka under lock på svag värme ca 30 minuter. Lägg i de avrunna bönorna och låt dem koka med i ca 5 minuter eller tills de blir riktigt varma. Servera grytan het.


Sådär ja. Så där ser ett rätt så proffsigt recept ut. Nu skall vi ta en titt på mitt recept... heh...

Chili con caren á la Smeagol
väldigt mycket

-1kg malet nötkött
-tillräckligt äggnudlar
-1 burk bruna bönor (big one)
-1 burk skivade champinioner (big one)
-nån lök
-några påsar Hemape (herne-maissi-paprika sekoitus a.k.a. djupfryst ärt-majs-paprika blanding)
-1 paket knackkorv
-skivade jalapeños
-1 burk vitlökstomatsås
-1 burk chilitomatsås
-kryddor: jalapeñofrön, Chili Explosion-kryddmix, salt, peppar, cayannepeppar, paprikakrydda, tabasco, Worchestershiresås, vitlöks olivolja, oregano

Koka först nudlarna och lägg åt sidan. Bryn kötet, hackade löken och skivade knackkorvarna och släng i en kastrull som är på lagom värme. Medan ingredienserna bryns skall de kryddas väl med C.E.-kryddmix, salt, peppar och paprikakrydda. Häll över bägge burkarna tomatsås och blanda om. Häll i de skivade champinionerna och bönorna och blanda om. Häll i Hemape-blandningarna och äggnudlarna och bland om. Låt puttra en aning. Lägg i en handfull med skivade jalapeños utan fröna (lägg fröna åt sidan) och blanda om. Lägg till en skvätt Worchestershiresås och ca. tio droppar tabasco och blanda om. Krydda ännu med cayannepeppar, mer paprikakrydda, C.E.-kryddmix och oregano. Avrunda med vitlöks olivolja.
Låt småkoka i 10-15 minuter.
Det viktiga är att grytans smak är på gränsen att vara för stark, men att det ändå inte når över gränsen - då är den perfekt.

Sådärja, vem vill anställa mig som kock? (med K alltså)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad tycker du?