
Själv tycker jag att en höstig ostsoppa skall ätas med svamp, men det slog mig ganska snabbt att Johan inte är någon stor fantast av den ingrediensen, så vi använde istället rökt bacon i tärningar och det blev riktigt bra - kanske lite på saltigare sidan dock. Och visst passade ostsoppan, serverat med vitlöksbatong, till den aningen kyligare höstkvällen.
Så nu tänkte jag dela med mig receptet och önska att man, i äkta BDK-anda, dansar dåligt till fin 80-tals popmusik medan man kockar ihop denna soppa.
Alltså, det man behöver för denna ostsoppa är;

- 2-3 buljongtärningar (använde själv köttbuljong, men grönsaks eller hönsbuljong torde gå lika bra)
- ett paket (250g) Koskenlaskija-ost (den röda vanliga är kanske bäst, men vill man ha lite mera smak så kan man ta nån av de smaksatta. Vi provade med grönpeppar-varianten och det blev riktigt gott)
- en liten bit (ca. 50g) blåmögelost, t.ex. Aura-ost
- halvgrovt mjöl
- något köttigt; svamp eller bacon eller nåt annat rökt kött
- kryddor enligt smak
Så gör man som följande:
Kokar upp vattnet med buljongtärningarna medan man skär ostarna till mindre bitar som smälter smidigare i vattnet. När buljongen är färdig så lägger man i Koskenlaskija-ostbitarna och när de smält så lägger man i blåmögelosten. Så rör man om tills all ost smultit till en enda soppa.
Man skall då minnas att hela tiden låta rytmen av musiken, som man givetvis har på i bakgrunden, få kroppen att dansa med vilket gör att maten även får en viss rytm i sig. Vem vill äta vanlig ostsoppa när man kan ha en rytmisk ostsoppa?
Vid det här laget så tillsätter man mjöl, alltmedan man rör om, tills soppan får önskad konsistens; vill ni ha en ostkräm så är det helt upp till er så därför sätter jag inte ut nåt mått på det. Efter att mjölet blandat sig i soppan så kryddar man med vad man nu vill ha; salt är inte nödvändigt för det har kommit från blåmögelosten, men lite peppar kan passa.
När allt börjar närma sig klart så lägger man i svampen/baconen, eller vad man nu valt, och det helst i små tärningar/bitar och blandar det in i soppan så det blir uppvärmt. Och nu är soppan klar. Då är det bara att svära som attan för att ni glömt bort att lägga på ugnen, låta den varmna, lägga i vitlöksbatongerna och låta dem vara i ugnen i femton minuter... så ni får äta er soppa á naturell.
Och minns det dåliga dansande!
Ifall ni behöver nån modell så är det bara att söka upp nån av David "The Hoff" Hasselhoffs musikvideon på YouTube.
Det var gott! :-) Dansade dock inte eftersom jag är MYCKET dålig på det. Skulle säkert ha mördat hela soppan. Murder on the dancefloor... ;-)
SvaraRaderaThat's why it's called bad dancing kocks... har du dessutom sett David Hasselhoff dansa?!
SvaraRadera